top of page

Ontwikkelingen rond het Multimodale Netwerkkaders

Het is alweer 4 jaar geleden dat het CROW de leidraad Multimodale Netwerkkaders (MNK) publiceerde. In een MNK wordt het gewenst functioneren van de multimodale verkeersnetwerken vastgelegd. Het is een vertaling van strategische beleidsdocumenten – zoals een mobiliteitsvisie – naar tactische uitgangspunten voor het regelen van het verkeer op straat.

 

De methodiek heeft ondertussen breed draagvlak gekregen. De afgelopen jaren hebben veel wegbeheerders de leidraad toegepast en een MNK uitgewerkt als basis voor hun verkeersmanagement taken. Wat we in onze eigen MNK-projecten zien is dat wegbeheerders klaar zijn voor de volgende stap: het toepassen van het MNK in de praktijk. Deze vervolgstappen zijn dan vaak gericht op het monitoren van de netwerkkwaliteit en het prioriteren van doelgroepen bij verkeerslichten. Arane heeft de afgelopen jaren met beide vervolgstappen ervaring opgedaan.

 

Monitoring multimodale netwerkkwaliteit

Meten is weten! Kwaliteitseisen uit het MNK kunnen met vrij beschikbare databronnen worden getoetst. Voor autoverkeer is floating car data van het NDW beschikbaar om doorstromings- en betrouwbaarheidsmaten uit te werken. Openbaar vervoer heeft via het NDOV een soortgelijke bron, die inzicht kan geven in dezelfde prestatie-aspecten. Voor fietsverkeer is er over het algemeen minder data beschikbaar om de kwaliteit in beeld te brengen en moet soms uitgeweken worden naar modellen.

Door de juiste indicatoren en robuuste grenswaarden te kiezen kan de netwerkkwaliteit periodiek worden gemonitord en worden (structurele) knelpunten ontdekt. Data kan worden ontsloten via een dashboards zodat er gerichte analyses kunnen worden uitgevoerd door de gebruikers.


De kwaliteitsmatrix voor het openbaar vervoer laat de kwaliteit van het OV in één oogopslag zien: per traject wordt hier de gemiddelde  doorstroming en betrouwbaarheid afgebeeld.


Prioriteren van doelgroepen bij verkeerslichten

De multimodale prioriteiten uit het MNK worden gebruikt bij het maken van keuzes tussen modaliteiten en functies. De prioriteiten zijn de tactische vertaling van de beleidsdoelen van een wegbeheerder. Maar deze prioriteiten alleen zijn onvoldoende om bijvoorbeeld op een kruispunt te gaan regelen volgens deze prioriteiten. Hiervoor moeten er aanvullende uitgangspunten worden bepaald. Want hoe weeg je bij een verkeerslicht bijvoorbeeld het belang van één HOV-bus af tegen twintig fietsers? En hoe gaat het prioriteiten van doelgroepen bij verkeerslichten precies in zijn werk, wanneer grijp je in? Dit zijn vragen die wegbeheerders nu beantwoord willen krijgen.

 

Gebruikservaringen delen

Het is belangrijk dat ervaringen over het gebruik van het MNK-methodiek en het toepassen ervan in de praktijk worden gedeeld. Op de website multimodalenetwerkkaders.nl bundelen wij daarom MNK-initiatieven uit het land. Deze website heeft deze week een flinke update gehad waarbij er naast MNK-projecten ook een aantal toepassingen van het MNK zijn opgenomen.

 

Meer informatie?

Als je meer informatie wilt over het MNK of over de mogelijke vervolgstappen, neem gerust contact met ons op. Onze collega Koen Adams denkt graag met je mee over hoe de MNK methodiek kan worden toegepast of welke vervolgstappen mogelijk zijn!

Comments


bottom of page